Οι πρώτες δοκιμαστικές εικόνες του Euclid της ESA στάλθηκαν στη Γη, καθώς το διαστημικό τηλεσκόπιο πλησιάζει στην τελική του τροχιά, αποδεικνύοντας πως όλα τα συστήματα δουλεύουν όπως πρέπει. Μόλις πάρει τη θέση του, οι επιστήμονες ελπίζουν να αποκτήσουν νέα γνώση για το σχηματισμό και την επέκταση του σύμπαντος, καθώς και το ρόλο που παίζουν σε αυτό η σκοτεινή ενέργεια και η σκοτεινή ύλη.
Οι εικόνες πρέπει να επεξεργαστούν για να αφαιρεθούν ανεπιθύμητα αντικείμενα όπως κοσμικές ακτίνες. Οι εικόνες που θα καταγραφούν μόλις το Euclid φτάσει στην τροχιά του 1.5 εκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, θα έχουν μεγαλύτερη έκθεση η οποία θα εξασφαλίζει μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ευκρίνεια. Οι πρώτες εικόνες αναμένονται τον Οκτώβριο, μετά από ένα τρίμηνο δοκιμών και βαθμονόμησης που ξεκίνησαν τον Ιούλιο.
Το Euclid διαφέρει από τα Hubble και James Webb, με την έννοια πως δεν επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα αντικείμενα. Αντί αυτού, θα περάσει τα έξι πρώτα χρόνια της λειτουργίας του παρατηρώντας το 1/3 του ουρανού, φτάνοντας έως και 10 δισεκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν. Σκοπός είναι να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα για τους φυσικούς νόμους του σύμπαντος και για τη σύστασή του.